Hoe (financieel) weerbaar ben je als ondernemer?
Zeg eens eerlijk. Heb je weleens het gevoel dat er meer zit in jouw boekhouder of accountant, maar dat jij dat niet krijgt? Heb je het gevoel dat je jaarcijfers abracadabra voor je zijn?
Stel jezelf dan eens de volgende kritische vraag: ben ik financieel weerbaar?
Als ondernemersadviseur bij de bank, heb ik de afgelopen jaren ontelbaar veel ondernemers gesproken. En met de crisis nog vers in het geheugen, valt het me op hoe weinig ondernemers écht de regie hebben over hun financiële huishouding. Het lijkt soms alsof de jaarrekening iets is wat hen overkomt. Terwijl het juist een vertaling moet zijn van de eigen activiteiten.
Op belangrijke momenten is het essentieel dat je als ondernemer weet hoe je er financieel voor staat. Alleen ondernemers-intuïtie is niet genoeg. Je hebt financieel inzicht nodig om op tijd bij te kunnen sturen of bijvoorbeeld om een financieringsaanvraag in te dienen. Een goede boekhouder of accountant helpt je hierbij, maar hoe weet je of je goed zit?
Ben je ontzettend tevreden over je boekhouder of accountant? Verander dan niets. Maar twijfel je? En geloof me dat doen ondernemers vaak, gebruik dan deze tips:
- Vraag aan 3 branchegenoten met ongeveer dezelfde ondernemingsvorm welk bedrag ze betalen aan hun boekhouder of accountant. Wijkt het bedrag te veel af, neem dan meteen maatregelen.
- Wat mag je verwachten? Een goede boekhouder of accountant is prima in staat jou als ondernemer te adviseren. Meestal gebeurt dit bij de bespreking van maand-, kwartaal- of jaarcijfers. Als het nodig is, vraag er dan om. Ze kunnen geen gedachten lezen. Voor korte vragen tussendoor wordt niet direct een factuur verstuurd. Voor maatwerk adviezen natuurlijk wel. Een goede adviseur is altijd transparant en in staat zijn of haar deskundigheid aan te tonen.
- Boekhouder is een vrij beroep. Iedereen mag een boekhoud- of administratiekantoor beginnen. Wil je meer zekerheid dat je administratie in goede handen is, kies dan voor een administratiekantoor dat is aangesloten bij een goede branchevereniging zoals de NOAB. Accountants staan ingeschreven in register van de Nederlandse beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Dit kun je zelf checken op nba.nl/register/ . Let op dat ook de term ‘accountancy’ alleen door echte accountants gebruikt mag worden.
- Ook als je besluit je boekhouding uit te besteden, is het aan te raden vinger aan de pols te houden. Je kunt bijvoorbeeld samen in hetzelfde online boekhoudprogramma werken. Hierdoor blijf je zelf op de hoogte en krijg je gaandeweg meer feeling met je cijfers.
- Een vriend(in) als zakelijk adviseur werkt alleen als je daar hele goede afspraken over kunt maken. Ik raad het in de meeste gevallen af, omdat het nu eenmaal niet werkt als het een keer mis gaat in de relatie. Als je zelf niet genoeg ruimte ervaart om beslissingen te nemen, is het aan te raden hierover het gesprek aan te gaan.
- Laat je begeleiden, tot je zelf snapt hoe het zit. Je kunt je bijvoorbeeld door een ervaren ondernemersadviseur laten coachen, om zelf meer inzicht te krijgen of een training volgen.
- Toets of de financiële adviezen je bedrijfsvoering niet belemmeren. Het komt regelmatig voor dat teveel door een fiscale bril wordt gekeken, bijvoorbeeld bij het bedenken van een organisatiestructuur. Maar als je er vervolgens achter komt dat die structuur niet financierbaar is, ga je je doel voorbij.
Als we het hebben over financiële weerbaarheid, kun je ook lezen financiële wendbaarheid. Jij bent de ondernemer, jij draagt alle verantwoordelijkheid en jij hoort dus ook de regie te hebben. Als het roer om moet, ben jij degene die bepaalt. Toch?
Geschreven door: Diana de Winter, Netwerkpartner bij De Unieke Ondernemer
Diana begeleidt ondernemers bij het nemen van hun volgende stap. Met haar ervaring in het bankwezen kan zij goed inspelen op elke fase waarin de ondernemer of onderneming zich bevindt. Zij is bereikbaar via diana@deuniekeondernemer.nl